ГРАД КЪРДЖАЛИ

ЗА ГРАДА

Град Кърджали е разположен в Източните Родопи, на двата бряга на река Арда. Намира се на 259 км от София, на 90 км от Пловдив, на 50 километра от град Хасково и на около 15 км от древния град Перперикон. Градът има население около 76 000 души. Климатът тук е силно повлиян от Средиземноморието. Средната температура през зимата е 0° С, а през лятото +24° С.

Многобройни са легендите и преданията за Кърджа Али – обикновен човек, военачалник и светия, чието име е взел град Кърджали. Според легендата, когато османците нападнали Родопите по времето на султан Мурад I (1360 – 1389 г.), войските били предвождани от военачалника Кърджа Али. Той паднал убит в едно сражение и на негово име било наречено новото селище.

Една от забележителностите на Кърджали е Регионалният исторически музей. Той се помещава в красива сграда, строена в началото на 20-те години на ХХ век. Изложените в него културни ценности са събирани в продължение на близо половин век и са разположени на три етажа на обща площ 1300 кв. м. Музеят е разположен в красив парк, в който могат да бъдат видени около 30 растителни вида, характерни само за България.

 град Кърджали

В Кърджали се намира един от значимите средновековни паметници – храмът „Св. Йоан Предтеча” в кв. „Веселчане”, реставриран през 2000 година. Той е бил част от средновековен манастирски комплекс от XI-XIV век, когато манастирската крепост става и епископска резиденция. В момента манастирът е затворен.

Многобройните забележителности в град Кърджали и около него привличат хиляди туристи през цялата година. В града и околностите му има хотели и места за настаняване, както и разнообразни заведения за хранене. Недалеч от Кърджали има два големи язовира – „Студен кладенец” и „Кърджали”, които са предпочитани места за риболов на хора от цялата страна.

кърджали


Язовир Кърджали  - Информационен сайт
Този сайт е неофициален информационен сайт, направен със цел развитие на обекта и туризма в района.
Сайтът не е свързан с местните власти и община.

 Изработка и поддръжка ФиУеб ЕООД